Sfaturi esentiale pentru ochi sanatosi

Mergi la controlul medical de specialitate

Ca sa vezi bine, e cazul sa-ti vezi medicul cu regularitate. Un control oftalmologic este singurul mod de a fi cu adevarat siguri de sanatatea ochilor nostri, mai ales in conditiile in care numeroase afectiuni oculare comune (precum glaucomul, edemul macular diabetic sau degenerescenta maculara legata de varsta) nu au simptome de avertizare, de cele mai multe ori. Examenul de fund de ochi devine, astfel, obligatoriu pentru a sti daca avem sau nu ochi sanatosi.

Informeaza-te despre sanatatea ochilor in familia ta

La fel ca numeroase alte afectiuni, si cele care ameninta sanatatea ochilor pot fi ereditare. De aceea, este important sa cunosti istoricul medical al familiei tale si astfel sa stii daca te afli intr-o situatie de risc crescut pentru probleme oftalmologice.

Foloseste ochelarii corecti

De vedere, de soare sau de protectie – fiecare pereche de ochelari isi are rolul sau precis in a ne ajuta sa mentinem ochii sanatosi. Deseori, oamenii nici nu realizeaza ca ar putea vedea mult mai bine cu ajutorul unor ochelari de vedere sau al unor lentile de contact – de aici si importanta controlului de specialitate. De asemenea, ochelarii de protectie sunt obligatorii in cazul unor activitati sportive sau de munca, protejand contra ranirii accidentale, iar ochelarii de soare reprezinta mai mult decat un accesoriu de moda, garantand sanatatea ochilor in ciuda puternicelor raze ultraviolete solare.

Atentie la igiena

Sanatatea ochilor depinde extrem de mult de respectarea regulilor de igiena. Lentilele de contact trebuiesc corect curatate la fiecare utilizare si aplicate doar cu mainile atent spalate, evitand astfel riscurile de infectie.

Fumatul afecteaza sanatatea ochilor

De riscurile fumatului pentru starea ta generala de sanatate ai tot auzit, dar probabil nu-ti imaginai ca asta include si sanatatea ochilor. Studii medicale au descoperit, insa, numeroase legaturi intre fumat si riscuri crescute de cataracta, degenerescenta maculara si afectiuni ale nervului optic. Vrei ochi sanatosi? Renunta la fumat sau, si mai bine, sa nu fi inceput niciodata.

Cuvinte cheie: Altele, Probleme vedere, Ochelari, Infectii oculare, Lentile de contact, Alimentatie, Examen oftalmologic, Pierderea vederii, Capacitatea vizuala, Exercitii pentru ochi

Un proiect sustinut de: