Retinopatia diabetica

Ochiul reprezinta oraganul de simt care aduce cele mai multe informatii asupra mediului inconjurator si care, din punct de verdere structural, anatomic, este considerat “o prelungire a creierului”. Acesta este compus dintr-un sistem de medii transparente, cu diferite densitati si o lentila, cristalinul. Toate acestea au rolul de a proiecta la nivelul retinei, zona cea mai importanta, imaginile exterioare.

Anatomic, ochiul are o forma sferica neregulata, cu doi poli, unul anterior si unul posterior. Structural, acesta este format din trei straturi:

1. Stratul exterior, de suprafata, are doua componente cu rol diferit:

  • in cea mai mare parte este reprezentat de o membrana dura, opaca, numita sclera, care are rol de invelis protector si care ocupa doua treimi posterioare
  • a doua componenta, numita cornee, care este situata in treimea anterioara si care, pe langa rolul protector, este si mediu refringent, de propagare a luminii, fiind transparenta, avasculara si foarte bine inervata.

2. Stratul mediu - tunica vasculara sau uveea, care la randul sau este formata din

  • Iris - partea ochiului care da culoarea acestuia
  • muschiul ciliar, care impreuna cu cristalinul, lentila ochiului, realizeaza procesul de acomodatie si
  • coroida - tunica vasculara a polului posterior

3. Stratul interior - retina, stratul cel mai important al ochiului, are rol in formarea imaginilor si culorilor. Este alcatuita din zece straturi, cel mai important fiind cel in care se gasesc celulele care formeaza imaginea-celulele cu conuri si bastonase. Cele doua tipuri de celule au rol diferit in formarea culorilor:

  • celulele cu conuri, sunt de trei feluri, corespunzatoare culorilor de baza - verde, albastru, rosu - au o densitate maxima la nivelul maculei luteea, unde practic se formeaza imaginile diurne, colorate.
  • celulele cu bastonase au o densitate mica la nivelul maculei luteea, dar numarul acestora creste spre periferie, unde sunt numai ele prezente, avand rol in vedrea nocturna, in aprecierea nuantelor de alb si negru.

Alaturi de aceste componente, ochiul are si o serie de structuri anexe - pleoapele, cu rol de protectie, glandele lacrimale cu rol in umectarea si imunitatea corneei, sistemul muscular cu rol in orientarea globului ocular si sistemul de conducere a informatiilor la nivelul creierului - nervul optic.

 

 

Studiind anatomia ochiului putem spune ca acesta are doua mari tipuri de suferinte - cele ale sistemului de proiectie a imaginii exterioare la nivelul retinei- cataracta, miopia, hipermetropia, presbitismul, astigmatismul, etc. - si care sunt corectabile in mare parte, fie prin metode optice, fie chirurgical, si cele ale receptorului final - retina, care de obicei au o evolutie progresiva, rezervele terapeutice fiind limitate.

Retina, stratul unde se formeaza imaginea, atat cea diurna cat si cea nocturna, poate fi afectata in cadrul unor boli proprii dar si in contextul unor boli sistemice care afecteaza vascularizatia, cum ar fi: tulburarile metabolice (dislipidemii, diabetul zaharat, etc), hipertensiunea arteriala, tulburarile de coagulare, etc.

Afectiunea care intereseaza foarte frecvent retina (90%) si a carei prevalenta este in continua crestere, este diabetul zaharat. Aceasta este o boala cronica, de etiologie multipla, caracterizata prin cresterea constanta a valorilor glicemice a jeune peste 126mg/dl si care determina o serie de complicatii, cele mai importante fiind cele vasculare. Acestea sunt de doua feluri: micro- si macrovasculare.

Complicatiile macrovasculare sunt reprezentate de accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic si boala vasculara periferica.

Complicatiile microvasculare, cele care au instalare lenta in timp - 10-15 ani, sunt retinopatia diabetica, neforpatia diabetica si neuropatia diabetica.

Retinopatia diabetica reprezinta o complicatie microvasculara a diabetului zaharat, care apare dupa o evolutie de 10-15 ani si care este in directa relatie cu valorile glicemice. In evolutia acestei complicatii, intalnita la 90% din diabetici, se disting trei faze ale afectarii vasculare:

  • neproliferativa in cadrul ei existand o forma care afecteaza macula, cu efect rapid in alterarea vederii. Faza neproliferativa este reversibila daca se echilibreaza constant valorile glicemice .
  • preproliferativa in care modificarile vasculare avanseaza, in special cele ale capilarelor venoase, si care este doar partial reversibila.
  • proliferativa consta in aparitia de neovase si nu mai este reversibila la corectarea valorilor glicemice.


Aspect normal al fundului de ochi

 


Retinopatia diabetica

 

 

Asadar, diabetul zaharat este o boala in care neechilibrarea valorilor glicemice duce in timp de 10-15 ani la aparitia retinopatiei diabetice, modificare vasculara care in ultimul stadiu, de aparitie a neovaselor, este ireversibila spontan.

Pacientul diabetic, pe langa evolutia naturala de degradare a retinei, prezenta la orice persoana, are si o a doua cauza, foarte importanta, de afectare retiniana si implicit, de scaderea a calitatii vietii.

Mentinerea unei functionalitati optime a retinei, in special in cazul pacientilor diabetici, presupune aportul de substante nutritive, care in alimentatia normala, de zi cu zi, se gasesc in cantitati reduse.

Locul cel mai important al retinei, macula luteea, este o zona cu concentratie ridicata de luteina si xantina. Aceste substante, denumite si carotenoide vegetale se gasesc in produsele vegetale, de exemplu legumele verzi.

O alta categorie de substante care ajuta la protectia celulara si implicit la mentinerea unei acuitati vizuale bune o reprezinta antioxidantele, dintre cele mai puternice fiind antocianidinele. Acestea se gasesc in cantitate ridicata in afine, atat in pulpa cat si in coaja.

Alte substante care au rol antioxidant si sunt benefice pentru pastrarea unei functii vizulale optime, sunt vitaminele A,C si E, microlementele zinc si cupru.

In concluzie, pentru pastrarea unei functii vizuale optime, la orice persona, dar in special la diabetici, care sunt supusi riscului de aparitie a retinopatiei in cazul neechilibrarii valorilor glicemice, este indicata administrarea de substante care sa ajute metabolismul celular si care sa ajute la protectia celulara.

Cuvinte cheie: Altele

Un proiect sustinut de: