Probleme medicale pe care le putem descoperi în cabinetul unui oftalmolog

Dacă încă mai există persoane care consideră că vizitele la oftalmolog sunt doar pentru cei de peste 60 de ani și pentru cei care au avut probleme cu ochii din totdeauna sau care petrec prea mult timp privind la un ecran, atunci ar trebui să se insiste mai mult pe orele de biologie predate în școli.

Dincolo de testele de acuitate vizuală, un astfel de control poate identifica boli grave cu mult înainte ca simptomele să arate că anumite boli fac ravagii în corpul nostru. Diabet, boli ale tiroidei, boli vasculare şi diverse forme de cancer pot fi identificate în timpul unei vizite. 

Motivul pentru care unele boli pot fi identificate mai repede de către un oftalmolog decât de orice alt doctor constă în faptul că ochiul este singurul organ în care vasele de sânge şi arterele pot fi văzute cu uşurinţă, fără operaţii. 

 

 

 

Starea vaselor de sânge este un bun indicator pentru starea de sănătate a multor alte organe din corp. Mai mult, aspectul general al ochilor poate determina prezența unor afecţiuni.

  

Care sunt semnele care atrag atenţia unui oftalmolog asupra faptului că aţi putea suferi de alte boli, şi care sunt acestea?

 

Diabetul 

Poate fi identificat în organism prin prezenţa vaselor de sânge înfundate sau slăbite din cauza glicemiei ridicate care uzează toate venele din corp. Mai mult, nivelul ridicat de colesterol din organism, care s-a dovedit a fi un factor declanşator al acestei boli, poate fi determinat prin prezenţa unor plăci galbene vizibile în vasele de sânge ale retinei. 

Cunoscută ca fiind una dintre bolile care atacă cel mai tare ochii, diabetul poate duce chiar la orbire. Din păcate, odată declanşat în organism, pacienţii cu diabet nu mai pot decât să întârzie efectele acestei boli.

 

Tumori canceroase pe creier

Inflamarea nervului optic, vizibilă în timpul unui control, este un semn al prezenţei unei tumori pe creier. Această condiţie poate avea ca simptom vederea înceţoşată şi dureri de cap.

 

Boli vasculare ale creierului  

Una dintre problemele de sănătate ce poate fi identificată cu acurateţe maximă în cadrul unei vizite la oftalmolog este tensiunea arterială ridicată ce poate duce la accident vascular sau infarct. Din cauza tensiunii ridicate vasele de sânge din interiorul retinei capătă o tentă argintie şi aurie.

 

Cancer  

Cunoscut ca melanom, cancerul de piele, provocat de razele puternice ale soarelui, poate afecta și globul ocular. O aluniță pe pupilă este un semnal de alarmă în acest sens.

 

Alergii 

Vasele de sânge inflamate pe retină sunt un semn că ochii încearcă să se protejeze secretând mai multă antihistamină, măsură ce are efecte secundare. 

Există tipuri de vizite la doctor pe care pacienţii ar trebui să se obişnuiască să le facă anual. Controlul ochilor ar trebui să intre în această categorie, nu doar din cauza tuturor bolilor ce pot fi detectate din timp, ci şi deoarece stilul de viață actual este din ce în ce mai solicitant pentru ochi. 


Vizita la oftalmolog trebuie privită ca o revizie anuală obligatorie. 

 Cuvinte cheie: Altele, Probleme vedere, Examen oftalmologic

Un proiect sustinut de: