Probleme ale pleoapelor cu care ne-am putea confrunta în timpul vieții

Deși atunci când vine vorba de afecțiuni ale ochilor majoritatea persoanelor se gândesc la conjunctivită, există și probleme destul de neplăcute, specifice pleoapelor, la care ar trebui să fie atenți. Orjeletul, blefarita și salazionul sunt afecțiuni inflamatorii inestetice și ușoare care ascund boli mai grave precum slăbirea sistemului imunitar în caz de recidivă în perioade scurte de timp. Există posibilitatea de a nu avea niciodată vreuna dintre afecțiunile mai sus menționate, dar în caz contrar, informațiile cu privire la natura și tratamentul lor sunt utile.

 


Blefarita este boala care afectează marginile libere ale pleopelor. Aceasta poate fi provocată de iritații (praf, fum, vânt puternic, caldură excesivă, lipsa unei igiene corespunzătoare a zonei, substanțe chimice), alergii, infecții respiratorii, hepatice sau renale, infecția cu stafilococul auriu sau tulburări endocrine. Blefarita poate evolua de la înroșirea și tumefierea marginilor pleoapelor, până la caderea genelor sub care se formează punguțe mici de puroi ce lasă cruste galben-brune. O agravare a acestei probleme medicale constă în cicatrizarea ulcerațiilor și eroziunea corneei din cauza contactului cu acestea. Prezentarea la doctor este obligatorie în cazul acestei afecțiuni, încă de la apariție sau din primele zile deoarece boala poate evolua rapid de la suportabilă la neplăcută.

Dese ori confundat cu conjunctivita, orjeletul înseamnă inflamarea unei glade sebacee de la baza genelor. Acesta se poate manifesta atât extern cât și intern și se datorează blocării uneia dintre căile sebacee cu acumulare de puroi. Inflamația constă într-o pungă de puroi la baza ochiului, pe pleoapa superioară sau pe cea inferioară. Orjeletul extern se poate vindeca mai repede decât cel intern, dar infectia se poate răspândi la celelalte gene. Netratată corespunzător, această afecțiune poate recidiva până în punctul în care provoacă o sensibilitate crescută a ochilor la această boală. Cei care se confruntă cu aceste probleme trebuie să se adreseze doctorului, cel puțin prima dată, pentru a stabili tratamentul corespunzător.

Salazionul este o inflamație situată mai adânc în pleoapă ce constă în obstrucția unei glande și apariția unui nodul dureros și roșu sub ochi. Deși se poate trata cu antibiotice și antiinflamatoare, salazionul se poate resorbi total sau poate lăsa în urmă un mic nodul alb ce poate fi eliminat chirurgical din motive estetice, la cererea pacientului. Există specialiști care consideră tratamentul chirurgical ca fiind singura soluție pentru acest gen de probleme. Evoluția salazionului poate fi măsurată în decurs de câteva luni, inflamația putând crește sau regresa sau putând să se infecteze.

Deși acest gen de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu în contextul identificării lor în mod adecvat, pacienții sunt sfătuiți să meargă la doctor pentru consultații măcar o dată, pentru a se asigura că informațiile pe care le au sunt cele corecte, și că tratamentul pe care intentionează să îl aplice acum și pe viitor este cel corect. Mai mult decât să prezinte riscul de a se agrava, aceste afecțiuni sunt inestetice și neplăcute și deranjante. Nici cauzele acestor probleme medicale nu sunt ușor de identificat, putând varia de la reacții la un mediu poluat până la un sistem imunitar slăbit.

Cuvinte cheie: Altele, Infectii oculare, Examen oftalmologic

Un proiect sustinut de: