Pierderea vederii la vârste inaintate nu trebuie sa fie o lovitura a sortii!

Ochii sunt probabil, organul nostru de simt cel mai important. Insa, devenim constienti de acest lucru doar in momentul in care acuitatea noastra vizuala scade considerabil. Acest lucru se intampla cel tarziu incepand cu varsta de 50 de ani. Motivele principale care conduc la o acuitate vizuala scazuta la varste mai inaintate constau in diminuarea elasticitatii si opacifierea cristalinului, leziuni la nivelul retinei precum si degenerescenta maculara datorata varstei (DMV).

Vederea la distanta se poate remedia atat cu ajutorul ochelarilor optici cat si prin interventii cu laser, caz in care pacientilor care sufera de cataracta, cristalinul natural va fi inlocuit cu unul artificial.

Pierderea treptata a vederii
Terapia degenerescentei maculare datorate varstei (DMV) este inca dificila deoarece in acest caz ne confruntam cu moartea lenta datorita reziduurilor din metabolism a celulelor nervoase aflate la nivelul retinei. Acest proces apare treptat intr-o lunga perioada de timp. In momentul in care se constata degradarea semnificativa a vederii, deteriorarea a celulelor nervoase este foarte avansata si ireversibila. Factorii de risc sunt: fumatul, hipertensiunea, valorile crescute ale glicemiei precum si hipercolesterolemia. Cunoscandu-se toate acestea pana astazi insa nu s-a descoperit o terapie a DMV.

Pigmentii protejeaza ochii
In cazul DMV este afectata macula (pata galbena), punctul vederii centrale la nivelul retinei.
Imbolnavirea conduce la o scadere a acuitatii vizuale care porneste din centrul campului vizual. Responsabilitatea o poarta, printre altele, deficitul crescut in pigmentii anitoxidativi: luteina si zeaxantina.

Si nucile pot fi de ajutor
O posibilitate de a stopa acest proces consta in aportul prin alimentatie a luteinei si zeaxantinei (pigmentii care protejeaza celulele si care se gasesc preponderent in legumele de culoare rosie si verde inchis) precum si a micro-nutrientilor vitamina E (prezenta in nuci, paine integrala de grau, ulei din germeni de grau), vitamina C si a acizilor grasi polinesaturati Omega-3. Cu toate acestea, chiar si persoanele care consuma zilnic multe fructe si legume proaspete precum si carne proaspata de peste de doua ori pe saptamana, ar trebui sa confere o protectie suplimentara ochilor prin includerea in alimentatie a acestor elemente. Incepand cu varsta de 50 de ani, cel tarziu, se recomanda administrarea acestor pigmenti protectori, luteina si zeaxantina, cel mai bine in combinatie cu vitamina E, acizi grasi Omega-3 si oligoelementele seleniu si zinc (de la Doppelherz).

Inhibitor de crestere
Forma rara, dar deosebit de perfida a DMV si anume degenerescenta maculara exudativa (umeda) in care in retina se formeaza vase de sange in exces, se poate trata in prezent cu ajutorul unor medicamente noi inhibitoare (asa numitele inhibitoare VEGF).

Atentie
In lumina solara directa purtati obligatoriu ochelari de soare de calitate deoarece lumina stralucitoare/orbitoare favorizeaza aparitia timpurie a degerescentei maculare.

Cuvinte cheie: Probleme vedere, Ochelari, Alimentatie, Pierderea vederii, DMV, Cataracta

Un proiect sustinut de: