Lentilele de contact

În majoritatea cazurilor opţiunea de a purta lentile de contact este a pacientului, care doreşte să evite permanent sau ocazional purtarea ochelarilor consideraţi inestetici sau incomozi, alteori lentilele de contact sunt o necesitate, de exemplu la unii sportivi sau în anumite profesii care nu permit purtarea ochelarilor.

Există însă şi situaţii în care lentilele de contact sunt indicate de către medic pentru că asigură o vedere mai bună decât ochelarii (de exemplu în miopiile mari) sau corectează vicii de refracţie care nu pot fi tratate cu ochelari ( anizometropia – diferenţa mare de dioptii între cei doi ochi, situaţie în care lentila de contact purtată încă din copilărie poate preveni ambliopia-scăderea ireversibilă a vederii).

Tot mai frecvent folosite sunt şi lentilele colorate, care modifică total sau nuanţează culoarea naturală a ochiului. Există şi lentile care crează efecte estetice speciale, utilizate mai ales în mediul artistic. Mai puţin cunoscute sunt lentilele pur terapeutice, care sunt indicate ca „pansament” în anumite boli ale ochiului sau după unele intervenţii chirurgicale oftalmologice. Cele trei tipuri de lentile descrise anterior pot fi combinate, respectiv există lentile colorate cu dioptrii sau lentile terapeutice cu dioptrii.

O altă clasificare foarte importantă a lentilelor de contact este în funcţie de modul de purtare şi de frecvenţa de înlocuire, care depind de caracteristicile materialului din care sunt confecţionate lentilele de contact, respectiv de conţinutul în apă şi transmisibilitatea la oxigen. Pentru ca o lentilă să fie cât mai confortabilă trebuie să aibă un conţinut ridicat de apă iar pentru a păstra sănătatea ochiului trebuie să aibă o cât mai mare transmisibilitate a oxigenului. Lentilele de contact anuale se pot purta 8-10 ore pe zi şi se înlocuiesc la un an.

Acestea sunt recomandate mai ales în cazul dioptriilor extreme unde nu există alte tipuri de lentile disponibile. Lentilele convenţionale lunare se pot purta 8-10 ore pe zi şi se înlocuiesc lunar sau după 30 de purtări.

Acestea reprezintă alternativa cea mai convenabilă economic dar, datorită transmisibilităţii scăzute la oxigen, sunt mai puţin sigure dacă nu se respectă strict timpul de purtare. Lentilele cu port prelungit, pe tot parcursul zilei, ocazional noaptea sau chiar cu port continuu, zi şi noapte până la 30 zile sunt cele mai sănătoase şi sigure, inclusiv la copii. Există şi lentile de unică folosinţă, care se folosesc o zi şi apoi se aruncă, potrivite în special pentru portul ocazional. Indiferent că este vorba despre o lentilă medicală sau estetică, aceasta trebuie să fie prescrisă de medicul oftalmolog în urma unui consult oftalmologic specific care să precizeze în primul rând dacă nu există o contraindicaţie pentru portul lentilelor de contact.

Medicul va preciza exact în prescripţie tipul de lentilă de contact, va instrui pacientul cum să manevreze şi să întreţină lentilele de contact şi îl va informa despre eventualele complicaţii care pot apărea. Complicaţiile cauzate de lentilele de contact sunt rare şi puţin gravedacă se respectă strict indicaţiile medicului, în special regulile de igienă, timpul de purtare, frecvenţa de înlocuire.

Foarte important este ca purtătorul de lentile de contact să ştie că în cazul în care lentila nu este confortabilă sau ochiul este roşu trebuie să îndepărteze imediat lentila de contact iar dacă simptomele persistă să se prezinte la medic. Chiar dacă lentila de contact este perfect tolerată, controlul oftalmologic periodic este necesar, de aceea, indiferent dacă lentila de contact este achiziţionată de la un magazin specializat sau comandată online de pe Internet, cumpărătorului i se cere o reţetă oftalmologică nu mai veche de 6 luni.

Dr. Ilovan Anca, medic oftalmolog

Cuvinte cheie: Probleme vedere, Ochelari

Un proiect sustinut de: