Descoperirea precoce ale unor afectiuni oftalmologice

Preventia este foarte importanta, de aceea dupa varsta de 40 de ani trebuie efectuat un examen oftalmologic anual.In special pentru afectiuni cum sunt glaucomul, degenerarea maculara si cataracta descoperirea intr-un stadiu incipient este de mare importanta.

Glaucomul


Reprezinta un termen care insumeaza mai multe afectiuni, care fac referire la imbolnavirea nervului optic sau la cresterea presiunii intra-oculare.

O presiune intra-oculara crescuta apare atunci cand canalele de evacuare sunt ingustate sau infundate canalele de evacuare .La o presiune intra-oculara normala poate reactiona nervul optic sensibil, indata ce este perturbata vascularizatia.

In cazul in care nu este tratat glaucomul poate duce la orbire.

Cum se face examinarea:
Daunele aparute deja la nervul optic nu mai pot fi remediate, de aceea se recomanda un examen in vederea preventiei aparitiei glaucomului la medicul oftalmolog.

Tratamentul
Un glaucom descoperit din timp se poate trata de exemplu cu picaturi oculare, care scad presiunea intra-oculara, si care imbunatatesc vascularizatia. Un procent de 5-10 % a pacientilor trebuiesc insa operati.

 

Degenerescenta maculara legata de varsta


In cadrul degenerescentei maculare legate de varsta celulele care se afla in jurul portiunii responsabile cu vederea clara mor.

Exista 2 tipuri de DM: forma umeda, la care apar noi vase sangvine sub retina, si forma uscata, care se face prin depozitarea unor produse metabolice, aceasta reprezentand cam 80% din totalul imbolnavirilor.

In ambele cazuri sunt implicate anumite gene, insa cercetarea afectiunii nu este incheiata

Cum se face examinarea:
Medicul examineaza fundul de ochi cu microscopul si cu (Augenspiegel) – si alternativ poate folosi angiografia fluorescenta. Cea de-a treia metoda este grila Amsler, la care pacientul priveste o foaie de hartie cu patratele, si va fi examinat daca vede carouajul drept sau acesta prezinta deformari.

Tratamentul
Degenerescenta maculara umeda este tratata cu medicamente si terapie laser, pentru a impiedica dezvoltarea vaselor sangvine, iar evolutia degenerescentei maculare uscate poate fi temporar impiedicata prin tratamentul cu suplimente nutritive.

Ambele variante sunt insa incurabile, de aceea este foarte importanta descoperirea intr-un stadiu incipient, pentru a impiedica evolutia mai departe a bolii.

 

Cataracta


Afectiunile oculara care sunt cunoscute generic sub denumirea de “ cataracta” se fac remarcate prin opacifierea temporara a cristalinului.Ca urmare apar tulburari de vedere si o sensibilitate crescuta la lumina.

Posibile cauze sunt radiatiile ultraviolete, diabetul si tratamentul indelungat cu cortizon.

Cum se face examinarea?
Cataracta poate fi observata prin privirea cu microscopul a ochiului.

Tratamentul
Cataracta poate fi corectata prin purtarea de lentile de contact sau ochelari speciali, in faze mai avansate ale bolii este recomandata operatia.

Cuvinte cheie: Altele, Probleme vedere, Ochelari, Examen oftalmologic, Glaucomul

Un proiect sustinut de: