Cum te poate scăpa operația cu laser de purtatul ochelarilor de vedere?

Operațiile la ochi au evoluat într-atât încât dioptriile se pot rezolva și în câteva minute în cadrul unei proceduri non-invazive, pacientul fiind conștient pe toată durata procedurii. Persoanele interesate să scape de ochelari sau lentile de contact sau cele care abia au aflat că trebuie să își corecteze viciile de refracție astfel, ar trebui să știe că vederea lor nu va fi perfectă, ci va fi adusă la nivelul la care ar reuși să vadă în cazul celei mai bune corecții. Mai mult, specialiștii atrag atenția asupra faptului că operația nu este ceva permanent, dioptriile putând să revină.

Cine poate beneficia de acest gen de operații cu laser?

De regulă, la acest gen de intervenții ajung pacienții cu miopie, hipermetropie și cu astigmatism. Nu toți pacienții cu aceste erori de refracție pot fi operați. Laserul poate rezolva miopia doar până la -7, -8 dioptrii, hipermetropia și astigmatismul până la 3 dioptrii. Nu pot face astfel de intervenții femeile însărcinate, femeile care alăptează, persoanele cu diabet zaharat, cu leucemii. Pentru a efectua operația care îi scapă pe pacienți de ochelari, unele clinici impun limită de vârstă de 18 sau de 21 de ani, iar persoanele cu miopie trebuie să facă dovadă că dioptriile nu au crescut măcar timp de un an.

Cum se pregătesc pacienții înainte de operație?

Procedura este foarte ușor de suportat pentru pacient și nu necesită internare. Pacientul este conștient în timpul întregii proceduri întrucât nu se folosește decât anestezia locală. Operația durează 4-5 minute la fiecare ochi. Persoanele care poartă ochelari de vedere nu trebuie să facă nimic special înaintea intervenției, spre deosebire de persoanele cu lentile de contact care trebuie să întrerupă purtarea lor cu 5-7 zile înainte.

Atenționări privind perioada post-operatorie

Deși pacientul este lăsat să plece acasă după operație, există anumite restricții și atenționări de care acesta trebuie să țină cont. Imediat după operație se vor aplica lentile terapeutice și se vor purta ochelari de soare deoarece există șanse mari de a dezvolta fotofobie. Primul control oftalmologic obligatoriu după operație se va face la 24 de ore de la operație, apoi la 7 zile, 30 de zile și 3 luni, sau la nevoie între aceste intervale. Între prima și a treia zi, pacientul poate simți prezența unui corp străin în ochi, poate lăcrima sau poate simți chiar durere. Frecatul ochilor este strict interzis, deși primul impuls ar putea fi acesta. Se vor administra picături cu antiinflamatoare și se va consulta medicul cu privire la aceste reacții.

Pacienții care au trecut prin operații cu laser la ochi vor evita o perioadă îndelungată mediile cu fum, fum de țigară, praf, apă, nisip. Se va evita spălarea părului 2 săptămâni după operație, machiatul următoarele 3-4 săptămâni și frecatul la ochi 3-4 luni. Intervenția nu redă o vedere perfectă și nu scapă pacientul de ochelari permanent, ci pentru o perioadă mai lungă de timp.

Cuvinte cheie: Altele, Probleme vedere, Ochelari, Capacitatea vizuala

Un proiect sustinut de: