Cum ne influențează bagajul genetic ochii – boli oftalmologice ereditare

Vechea poveste cu „stricatul ochilor” de la cititul pe lumină slabă, privitul la televizor perioade îndelungate și alte astfel de argumente au fost demontate după ce s-a dovedit că 80% din bolile oftalmologice sunt ereditare. Dacă într-un cuplu unul din părinți poartă ochelari pentru miopie, șansele sunt mari ca și cel puțin unul din copii să poarte ochelari pentru a corecta aceeași deficiență de vedere. Dacă aveți astigmatism sau strabism întrebați-vă părinții dacă s-au confruntat cu astfel de probleme în trecut sau dacă se mai confruntă cu ele încă. La urma urmei, multe persoane poartă ochelari dar nu știm mereu exact pentru ce.

Considerați că tocmai ați primit un impuls pentru a manifesta un interes sincer în starea de sănătate a părinților. Mama poartă ochelari? Da. Dar nu de curând. Nu din ultimii ani în care vârsta a început să își spună cuvântul. Ați face bine să aflați tipul de afecțiune de care suferă părinții deoarece aveți toate șansele ca și ochii voștri să vă facă aceleași probleme în timp. Unele deficiențe de vedere, depistate la timp, pot fi corectate în cazul în care vârsta pacientului o permite, în cazul în care afecțiunea pe care vreți să o tratați nu a avansat prea mult. De exemplu, miopia diagnosticată atunci când dioptriile sunt mici poate fi corectată astfel încât pacientul să nu fie nevoit să poarte ochelari toată viața.

Acestea fiind spuse, nu trebuie să neglijați ochii copiilor. Printre bolile pe care aceștia pe pot moșteni odată cu bagajul vostru genetic se numară miopia, hipermetropia, astigmatismul, strabismul și ambliopia. Lista bolilor oftalmologice de care micuții ar putea fi afectați este foarte lungă, motiv pentru care părinții responsabili trebuie să se intereseze de sănătatea lor din timp și să meargă la primul control de specialitate la vârsta de 3 ani. Identificate din timp, bolile oftalmologice se pot corecta fără probleme, ceea ce înseamnă că prevenția este cheia menținerii sănătății unei familii.

O veste proastă pentru persoanele ale căror familii numără multe cazuri de glaucom sau boli care duc la orbire: de cele mai multe ori acest gen de boli sunt transmise și copiilor. Aceste afecțiuni se transmit de obicei de la rude de gradul întâi. În cazul glaucomului se urmărește îngustarea câmpului vizual până la orbire. În cazul în care pacientul nu este supus unei operații la ochi, acesta riscă să își piardă vederea. Și catarata, degenerescența maculară și strabismul sunt mai frecvente în unele familii mai mult decât în altele.

Controalele frecvente și cunoașterea istoricului bolilor din familie sunt un bun mod de a începe prevenția bolilor care afectează vederea. Chiar dacă uneie deficiențe nu sunt grave și se pot trata sau persoana în cauză se poate acomoda ușor cu purtatul ochelarilor sau cu lentilele de contact, există boli ale ochilor care pot duce la orbire, precum glaucomul, sau boli mai grave care pot pune viața persoanei în pericol, precum tumorile oculare care predispun organismul la apariția altor tipuri de cancer.

Cuvinte cheie: Probleme vedere, Examen oftalmologic, Glaucomul, Pierderea vederii

Un proiect sustinut de: