Cauze ale ochilor roșii – factori de mediu și cauze interne

Ochii roșii nu reprezintă doar o problemă estetică, ci pot ascunde o afecțiune mai gravă sau pot crea o stare de discomfort. De cele mai multe ori, roșeața este însoțită de usturime sau mâncărime, lăcrimare excesivă, poate însemna contactarea unui virus sau infecția cu un microb. Cunoașterea cauzelor acestor afecțiuni și a reacțiilor ne ajută în identificarea mai rapidă a problemei și în tratarea ei în mod corespunzător. Deși în cele mai multe cazuri roșeața este o reacție la factori de mediu mai agresivi, nu trebuie să excludem posibilul contact cu microbi sau viruși și nevoia unui tratament medicamentos.

Roșeața poate trece de la sine în unele situații precum mersul prin vânt puternic, statul în curent sau forțarea ochilor în condiții improprii activităților precum cititul sau lucrul la calculator, sau statul în fum de țigară. În aceste cazuri, vasele de la nivelul globului ocular se inflamează ca urmare a efortului sau a expunerii la factori agresivi. Un somn de 8 ore și ceva timp petrecut într-un spațiu în care vântul nu bate cu putere pot ameliora simțitor situația.

Mâncărimea, usturimea și lăcrimarea excesivă combinate cu roșeața ochilor pot fi semne de conjunctivită sau de alergie. În ambele cazuri se cer măsuri, motiv pentru care identificarea cauzelor acestor simptome este esențială. În cazul conjuctivitei se recomandă un control oftalmologic deoarece cauzele diferite ale afecțiunii (virală, bacteriană, pe fondul unei alergii, din cauza expunerii la substanțe chimice) necesită tratamente diferite. Și alergiile se tratează ușor, dar factorii alergeni trebuie să fie identificați și înregistrați în datele personale ale pacientului.

În cel mai rău caz, înroșirea bruscă a ochilor poate fi semnul apariției glaucomului, fapt explicabil printr-o creștere subită a presiunii în spatele globului ocular, ceea ce duce la inflamarea vaselor de sânge și la durere. Depistarea și diagnosticarea glaucomului este foarte importantă întrucât evoluția normală a acestei boli duce la orbire, lucru ce poate fi evitat printr-o operație efectuată de doctori specializați în astfel de intervenții.

Cu toate că aceast simptom nu este o manifestare care ar trebui să ne îngrijoreze prea tare, înroșirea repetată, lăcrimarea excesivă și durerea sau mâncărimea se cer controlate de un medic măcar o dată pentru a primi asigurări din partea unui specialist că totul este în regulă. Mai mult, puteți să cereți oftalmologului câteva sfaturi cu privire la metode de prevenție și protecție a ochilor, puteți afla despre modul în care să combateți alergiile de sezon și puteți să vă informați din timp care sunt simptomele conjunctivitei și ale glaucomului, chiar dacă de data asta plecați acasă liniștit și sănătos. Informarea și prevenția sunt cheia unei vieți liniștite și cu mai puține neplăceri.

Cuvinte cheie: Altele, Infectii oculare, Examen oftalmologic

Un proiect sustinut de: