Alimente recomandate pentru sănătatea ochilor

  1. Afine, coacăze negre, mure, zmeură, struguri – alături de vitamine conţin antacianozide – substanţe puternic antioxidante care au un rol important în prevenirea degenerescenţei maculare, retinopatiei diabetice şi a cataractei, în adaptarea la întuneric, în creşterea capacităţii de efort a ochiului în oboseala oculară şi miopie. 
  2. Spanac, salată verde, broccoli, varză de Bruxelles – conţin luteină şi zeaxantină – pigmenţi galbeni care se acumulează în zona centrală a retinei, în macula lutea, pe care o protejează de acţiunea nocivă a luminii albastre şi a radiaţiilor ultraviolete, prevenind astfel apariţia degenerescenţei maculare legată de vârstă. De asemenea conţin vitamina C, cunoscută pentru efectul antioxidant. Spanacul şi broccoli sunt principalele surse vegetale de coenzima Q10 recomandată în glaucom, cataractă, retinopatie diabetică, degenerescenţă maculară. 
  3. Morcovi, ardei, roşii, dovleac, caise – conţin vitamine A, C, E, carotenoide: betacaroten (un precursor al vitaminei A ), luteină, zeaxantină, licopen, toate cu rol antioxidant. Licopenul se găseşte şi în pepene verde, grapefruit roşu. Fructele şi legumele galbene-portocalii, bogate în vitamina A, sunt indicate în sindromul de ochi uscat, degenerescenţă maculară, cataractă, glaucom. 
  4. Nuci, fistic, măsline, ulei de măsline, seminţe de in, ulei din seminţe de in – sursă importantă de acizi graşi esenţiali omega 3, care protejează celulele de modificări degenerative , contribuind astfel la păstrarea vederii şi prevenirea degenerescenţei maculare. 
  5. Sardine, macrou, cod, ton, hering, somon – peşte bogat în acizi graşi esenţiali care protejează retina şi capilarele retiniene. Tonul conţine şi selenium care ajută glutationul în rolul său antioxidant. 
  6. Usturoi, ceapă, şalote, capere – sunt bogate în sulf, element necesar pentru producerea enzimei glutation-peroxidaza, principalul distrugător al radicalilor liberi oxizi de la nivelul ţesuturilor oculare; ajută astfel la prevenirea în special a cataractei, dar şi a degenerescenţei maculare şi a glaucomului. Usturoiul conţine aminoacizii cisteină, metionină şi glutation, alături de seleniu. Usturoiul este bogat şi în bioflavonoide (quercitin şi rutin) care protejează retina de radiaţiile ultraviolete, acţionând sinergic cu taurina şi vitamina E. 
  7. Ouă – conţin sulf şi cisteină, un aminoacid esenţial care este folosit la producerea glutationului, respectiv a glutation-peroxidazei. De asemenea conţin şi taurină, un aminoacid care se găseşte în concentraţie mare în retină şi este important în menţinerea vederii şi regenerarea ţesuturilor oculare. Ouăle conţin şi crom, care ajută la prevenirea miopiei. 8. Vin roşu – conţine resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi cunoscuţi, cu rol în prevenirea bolilor legate de vârstă, inclusiv a degenerescenţei maculare.

Cuvinte cheie: Alimentatie, Zinc, DHA – acidul gras al ochilor, Vitamina A

Un proiect sustinut de: